Inmiddels is het zeker dat de VAR vanaf 1 mei 2016 niet meer gebruikt kan worden.
Betekent dit nu dat u niet meer als zzp-er of zelfstandig artiest aan het werk kunt. Of dat we eigenlijk alleen nog maar bij iemand in loondienst kunnen gaan werken?
Gelukkig is niets minder waar.
Hoe het was.
Het feit dat u in het bezit bent van een (juiste) VAR, betekende voorheen dat uw opdrachtgever ervan mocht gaan dat u voldoende zelfstandig was, zodat hij u niet als werknemer hoefde aan te merken en waardoor hij gevrijwaard was van het inhouden van loonbelasting en het afdragen van premies sociale verzekeringen
Aan die situatie van uw zelfstandigheid komt natuurlijk niet zomaar een einde door het verdwijnen van de VAR. Wat wel verandert is dat uw opdrachtgever op een andere wijze moet gaan vaststellen of hij met een werknemer of met een zelfstandige te maken heeft.
Hoe het wordt.
Daarvoor kunt u, samen met uw opdrachtgever, gebruik gaan maken van modelovereenkomsten.
U vindt deze overeenkomsten op de website van de belastingdienst. Als u een opdracht wilt gaan uitvoeren en u kunt daarvoor zo’n modelcontract gebruiken, dan mag uw opdrachtgever er net als bij de oude VAR op vertrouwen dat u dus voldoende zelfstandig bent en dat er geen dienstverband ontstaat.
Het is natuurlijk wel van belang dat wat in die overeenkomst staat geschreven overeenkomt met de aard van de betreffende opdracht en de wijze waarop u deze gaat vervullen.
In het geval u geen geschikte modelovereenkomst kunt vinden op de website, kunt u zelf, al dan niet samen met uw opdrachtgever, een eigen overeenkomst opstellen en deze vooraf ter beoordeling voorleggen aan de belastingdienst. Op die manier krijgt u ook dan vooraf zekerheid over hoe de belastingdienst uw relatie tot uw opdrachtgever beschouwt.
Speciaal voor Artiesten
(nu maken ze het toch echt een keer makkelijker!)
Voor artiesten zou het wel heel bezwaarlijk worden als voor elk optreden een overeenkomst getekend zou moeten worden. En dat heeft de Staatssecretaris gelukkig ook in gezien.
Het is wellicht goed om nog even in herinnering te roepen dat voor een optreden in beginsel de artiestenregeling van toepassing is (hoofdregel). En dat betekent voor uw opdrachtgever: loonheffing inhouden en afdragen. Daar kon u vroeger onderuit komen door een VAR te overleggen. Vanaf 1 mei zou dat dus per optreden een modelovereenkomst moeten gaan worden.
Maar het heeft de Staatssecretaris behaagt om voor artiesten een uitzondering in de wet op te nemen. Dit wordt dan weer uitgewerkt in een zgn. Algemene maatregel van Bestuur (AMvB). Dit is waar in de onderstaande voorbeeldteksten naar wordt verwezen.
Dit alles blijkt uit een brief van de Staatssecretaris van Financiën van maandag 18 januari j.l. waarin hij o.a. schrijft dat hij geen herinvoering van de zelfstandigheidsverklaring wil, maar waarin hij ook schrijft dat er niet per sé een modelovereenkomst nodig is om “uit de artiestenregeling te stappen”, maar dat de artiest dat eenvoudig kan laten weten aan zijn opdrachtgever. Weliswaar moet het schriftelijk, maar dat kan ook per e-mail, want dat is ook schriftelijk. En het mag ook na het optreden, als het maar vóór de betaling van de gage gebeurt.
Lees HIER het gehele artikel.
Met dank aan:
website |
Geen gebruik maken van artiestenregeling (uitgebreid)
(individueel)
Met dit optreden ontstaat geen dienstbetrekking, waardoor echter wel de artiestenregeling van art. 5a Wet LB en art. 4 Besluit van 24 december 1986 (sociale verzekeringen) van toepassing zou zijn. Ik kies er als artiest voor om géén gebruik te maken van deze artiestenregeling, dus om géén loonheffingen te laten afdragen en niet verzekerd te zijn voor de werknemersverzekeringen. Hiermee wordt voldaan aan art. 3bis UR LB en art. 4, lid 2 Besluit 24 december 1986. Door deze keuze mag de opdrachtgever de gage voor het optreden bruto aan mij betalen.
(gezelschap)
Met dit optreden ontstaat geen dienstbetrekking, waardoor echter wel de artiestenregeling van art. 5a Wet LB en art. 4 Besluit van 24 december 1986 (sociale verzekeringen) van toepassing zou zijn. Wij kiezen er als artiestengezelschap voor om géén gebruik te maken van deze artiestenregeling, dus om géén loonheffingen te laten afdragen en niet verzekerd te zijn voor de werknemersverzekeringen. Deze keuze geldt voor alle leden van het gezelschap. Hiermee wordt voldaan aan art. 3bis UR LB en art. 4, lid 2 Besluit 24 december 1986. Door de keuze mag de opdrachtgever de gage voor het optreden bruto aan ons gezelschap betalen.
Geen gebruik maken van artiestenregeling (kort)
(individueel)
Ik kies er als artiest voor om géén gebruik te maken van de artiestenregeling, dus om géén loonheffingen te laten afdragen en niet verzekerd te zijn voor de werknemersverzekeringen. Door deze keuze mag de opdrachtgever de gage voor het optreden bruto aan mij betalen.
(gezelschap)
Wij kiezen er als artiestengezelschap voor om géén gebruik te maken van de artiestenregeling, dus om géén loonheffingen te laten afdragen en niet verzekerd te zijn voor de werknemersverzekeringen. Deze keuze geldt voor alle leden van het gezelschap. Door de keuze mag de opdrachtgever de gage voor het optreden bruto aan ons gezelschap betalen.
Maar het kan ook nog steeds met de goedgekeurde modelovereenkomsten: individueel en voor gezelschappen.
Let op dat als straks de VAR wordt afgeschaft, dit onderdeel voor artiesten gelijk in werking treedt ! Waarschijnlijk is dat per 1 mei a.s., zoals eerder in de Eerste Kamer is besproken. Hiervoor geldt de overgangsperiode tot 1 mei 2017 namelijk niet. Dus artiesten die de artiestenregeling niet willen gebruiken moeten dat al per 1 mei a.s. goed duidelijk maken aan hun opdrachtgevers.
Zzp en DBA: de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.
Nog een inhoudelijk ARTIKEL.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten